2021. október 3., vasárnap

#30 könyv / 27: Kedvenc sci-fi/fantasy

 













Ez a könyv a közeli jövőben játszódik, ahol az élelmiszerek szintetikusan készülnek, és minden is megoldható. Például az időutazás, memóriatörlés, ilyenek. Véletlen, hogy az időutazás egyik kitalálója Jane Austen rajongó, és egymás után küldi a missziókat a 19. század eleji Angliába, hogy ismerjék fel az írónő korai halálát okozó betegséget, ha lehet, gyógyítsák is meg, így adva lehetőséget újabb művek születésére és a félbehagyottak befejezésére. Ez nem veszélytelen vállalkozás, mert minden időutazás, legyen az bármely korba, és bármely helyre vezető, megváltoztatja valamilyen mértékben a jelen arculatát.

Egy orvosnő és egy színész indul el az 1815-ös Londonba, ahol először a bankár Henry Austent, Jane bátyját kápráztatják el vagyonukkal, szépségükkel és barátságuk felajánlásával. Majd Henry javaslatára megismerkednek elvonultan élő nővérükkel, és a vidék, Chawton falucska annyira megtetszik nekik, hogy oda is költöznek, és végül háborítatlan fél évet töltenek ott. Eközben a két időutazó egymásba szeret, szoros barátságot köt Jane-nel, és még a titokzatos betegséget is diagnosztizálják. Mielőtt az időablak bezárul, javasolnak egy egyszerű kezelést, amellyel a krónikus betegség halálossá válása elkerülhető, és huss, már el is tűnnek. 

Visszatérve megtudják, hogy Jane Austen megérte a nyolcvanas éveit, és írt még tizenhét (17) regényt. Ezzel el is vesztette azt a misztikus érdeklődést, amellyel a munkásságát kísérte a közvélemény, és amely most a Bronte-nővérek felé fordult. Az időutazókat félrértések tömkelege, és a memóriatörlés várja, de egymástól függetlenül mindketten ugyanoda mennek vissza búcsúlátogatásra, ahol boldogok voltak. 

Ebből a véletlen találkozásból születik egy olyan utolsó fejezet, ami még Jane Austennek is tetszene. Én odavoltam érte.

Úgy lefordítanám ezt a könyvet. Vajon melyik kiadó kapna rajta? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése