2013. február 8., péntek

A levesfőzés folytatódik


Még mindig tél van. Hetente legalább egyszer nyolckor ágyban vagyok, a többi napon meg alig tudom kivárni a tíz órát. Viszont a levesfőzésre nagyon rákattantam a hétköznapokon, és ennek több tanulsága is van. Az egyik az, hogy minimális mennyiségű húson is meg tudok élni. A másik tanulság, hogy a téli zöldségek rendkívül változatosak, és jól kombinálhatóak. Sokszor az eddig főzött levesek  változatai kerülnek elő, de vannak új ízek is.

Finn céklaleves (3 nagy adag):



1 szál sütőkolbászt a sütőben megsütünk. Míg a leves fő, egy kicsit hűlni hagyjuk. 1 fej apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk, sózzuk. Hozzákeverünk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Hozzáadunk apróra vágott répát és zellergumót.* Kicsit pároljuk. 1 nagy fej céklát lereszelünk. A leveshez adjuk, ízesítjükbabérlevéllel, és felöntjük kb. 7,5 dl húslevessel, vagy 1 leveskockával ízesített vízzel. Hozzáadunk 8-10 szem megtisztított és félbevágott kelbimbót (vagy negyed fej csíkokra vágott kelkáposztát). Puhára főzzük. A sült kolbászt karikára vágjuk, és a levesben átmelegítjük. A levest cukorral és citromlével ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.

Babos káposztaleves (3 nagy adag):



1 fej apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk, sózzuk. Hozzáadunk apróra vágott répát és zellergumót. Kb. 10 percig pároljuk őket, ízesítjükköménymaggal, 1 szárított csípős paprikával, zsályával és babérlevéllel. 10-15 dkg füstölt húst kockára vágunk, és kicsit átpirítjuk.  Felöntjük húslevessel (vagy vízzel és teszünk bele 1 leveskockát). Teszünk bele 25 dkg apróra vágott és kiöblített savanyú káposztát, és 2 közepes krumplit kockára vágva. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (ebben a savanyú közegben sosem lesz igazán puha), ekkor még adunk hozzá 1 doboz leöblített fehér babot. Jól átmelegítjük, a tetejére apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk.

Lencsés korhelyleves (3 nagy adag):



1 fej apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk, sózzuk. Hozzáadunk apróra vágott répát és zellergumót, rövid ideig pároljuk. Karikára vágott füstölt kolbászt teszünk bele, kicsit kisütjük a zsírját. Teszünk rá pirospaprikát és adunk hozzábabérlevelet. A leveshez öntünk kb. 7,5 dl vizet, amiben feloldottunk 1 leveskockát. 25 dkg savanyú káposztát átmosunk és apróra vágunk, és kb. 10-15 dkg lencsével együtt a leveshez adjuk. Puhára főzzük. Tejföl nem rontja el.

*A Nagy Levesprojekt kezdete óta  a mélyhűtőben mindig van megfelelő mennyiségben apróra vágott zöldség, egy csomagban 10 dkg répa, és 5 dkg zellergumó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése