Még mindig tél van. Hetente
legalább egyszer nyolckor ágyban vagyok, a többi napon meg alig tudom kivárni a
tíz órát. Viszont a levesfőzésre nagyon rákattantam a hétköznapokon, és ennek
több tanulsága is van. Az egyik az, hogy minimális mennyiségű húson is meg
tudok élni. A másik tanulság, hogy a téli zöldségek rendkívül változatosak, és
jól kombinálhatóak. Sokszor az eddig főzött levesek változatai kerülnek
elő, de vannak új ízek is.
Finn céklaleves (3
nagy adag):
1 szál sütőkolbászt a
sütőben megsütünk. Míg a leves fő, egy kicsit hűlni hagyjuk. 1 fej
apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk, sózzuk.
Hozzákeverünk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Hozzáadunk
apróra vágott répát és zellergumót.* Kicsit pároljuk. 1
nagy fej céklát lereszelünk. A leveshez adjuk, ízesítjükbabérlevéllel,
és felöntjük kb. 7,5 dl húslevessel, vagy 1 leveskockával ízesített
vízzel. Hozzáadunk 8-10 szem megtisztított és félbevágott
kelbimbót (vagy negyed fej csíkokra vágott kelkáposztát).
Puhára főzzük. A sült kolbászt karikára vágjuk, és a levesben átmelegítjük. A
levest cukorral és citromlével ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.
Babos káposztaleves (3
nagy adag):
1 fej apróra vágott
vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk, sózzuk.
Hozzáadunk apróra vágott répát és zellergumót. Kb. 10 percig
pároljuk őket, ízesítjükköménymaggal, 1 szárított csípős paprikával,
zsályával és babérlevéllel. 10-15 dkg füstölt húst kockára vágunk,
és kicsit átpirítjuk. Felöntjük húslevessel (vagy
vízzel és teszünk bele 1 leveskockát). Teszünk bele 25
dkg apróra vágott és kiöblített savanyú káposztát, és 2 közepes krumplit kockára
vágva. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul (ebben a savanyú közegben sosem
lesz igazán puha), ekkor még adunk hozzá 1 doboz leöblített fehér
babot. Jól átmelegítjük, a tetejére apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk.
Lencsés korhelyleves (3
nagy adag):
1 fej apróra vágott
vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk,
sózzuk. Hozzáadunk apróra vágott répát és zellergumót, rövid
ideig pároljuk. Karikára vágott füstölt
kolbászt teszünk bele, kicsit kisütjük a zsírját. Teszünk rá pirospaprikát és
adunk hozzábabérlevelet. A leveshez öntünk kb. 7,5 dl vizet,
amiben feloldottunk 1 leveskockát. 25 dkg savanyú káposztát átmosunk
és apróra vágunk, és kb. 10-15 dkg lencsével együtt a
leveshez adjuk. Puhára főzzük. Tejföl nem rontja el.
*A Nagy Levesprojekt
kezdete óta a mélyhűtőben mindig van megfelelő mennyiségben apróra vágott
zöldség, egy csomagban 10 dkg répa, és 5 dkg zellergumó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése