2013. február 24., vasárnap

Töltött libanyak


Nem szeretném sokadszor idézni TöFe kollégám megjegyzését* a divatételekről, bár gyakran eszembe jut, amikor minden második blogon és gasztronómiai portálon egy új étterem étlapjának legjellemzőbb fogásai jönnek szembe. Hozzáteszem, biztosan nem érdemtelenül, de számomra maximum a reprodukálás marad egyelőre az eredeti megkóstolása helyett. A töltött libanyak cseles darab, több okból is. Az első akadály a nyakbőr beszerzése, kell hozzá egy kis ügyesség és ismeretség. A második inkább meglepetés: a fogás szinte hústalannak túnik, de a bőrből kisülő zsíradék olyan ízeket és olyan töménységet ad az ételnek, ami komplett főétellé teszi, előételként pedig  kicsi mennyiség, egy-két szelet is elég. A köret  hű az eredetihez, de szerintem a káposzta savanyúsága kell még hozzá, hogy ne legyen túlságosan tömény.

Töltött libanyak párolt káposztával és gerslirizottóval (4 személyre előételként, 2 személyre főételként):



5 tojást keményre főzünk. 10-15 dkg gombát apróra vágunk, és kevés olívaolajonmegpirítunk. A tojásokat kockára vágjuk, összekeverjük 1 nyers tojással, a kihűlt gombával,1 evőkanál reszelt hagymával, 1 csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel, 1 tejbe áztatott és kifacsart zsemlével, sóval, borssal. 1 libanyakat** vagy 2 kacsanyakatmegmosunk, szárazra töröljük, és az egyik végét konyhai madzaggal elkötjük. A tölteléket kanállal beletöltjük, és a nyak másik végét hústűvel zárjuk le. Kívülről bekenjük sobahőmérsékletű kacsazsírral, és kisebb tepsibe rakjuk. Melléteszünk 1 fej cikkekre vágott vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát és 1 felszeletelt zöldpaprikát. 200 fokos sütőben 45 percig sütjük, ezalatt enyhén megpirul. Rácsra téve, alufóliával beburkolva legalább 30 percig pihentetjük, kiszedjük a hústűket, majd éles késsel szeleteljük.

Párolt káposzta, rizottó a bevált receptek szerint.

"Mindenki erre maszturbál." - mondta volt még a szuvidálásról szólván.

**Én nyilván kacsanyakbőrt kaptam. Erre utalt a bőrben maradt tollvégek színe, a nyak hosszúsága. Gondolom, éppen ezért a mell bőréből is hozzávágtak egy keveset, tehát nem volt egyenes a vége, ezért kellett a hústű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése