Nem szeretném sokadszor
idézni TöFe kollégám megjegyzését* a divatételekről, bár gyakran eszembe jut,
amikor minden második blogon és gasztronómiai portálon egy új étterem
étlapjának legjellemzőbb fogásai jönnek szembe. Hozzáteszem, biztosan nem érdemtelenül,
de számomra maximum a reprodukálás marad egyelőre az eredeti megkóstolása
helyett. A töltött libanyak cseles darab, több okból is. Az első akadály a
nyakbőr beszerzése, kell hozzá egy kis ügyesség és ismeretség. A második inkább
meglepetés: a fogás szinte hústalannak túnik, de a bőrből kisülő zsíradék olyan
ízeket és olyan töménységet ad az ételnek, ami komplett főétellé teszi,
előételként pedig kicsi mennyiség, egy-két szelet is elég. A köret
hű az eredetihez, de szerintem a káposzta savanyúsága kell még hozzá,
hogy ne legyen túlságosan tömény.
Töltött libanyak párolt
káposztával és gerslirizottóval (4 személyre
előételként, 2 személyre főételként):
5 tojást keményre
főzünk. 10-15 dkg gombát apróra vágunk, és kevés olívaolajonmegpirítunk.
A tojásokat kockára vágjuk, összekeverjük 1 nyers tojással, a
kihűlt gombával,1 evőkanál reszelt hagymával, 1 csokor apróra vágott
zöldpetrezselyemmel, 1 tejbe áztatott és kifacsart zsemlével, sóval, borssal. 1
libanyakat** vagy 2 kacsanyakatmegmosunk, szárazra töröljük, és az
egyik végét konyhai madzaggal elkötjük. A tölteléket kanállal beletöltjük, és a
nyak másik végét hústűvel zárjuk le. Kívülről bekenjük sobahőmérsékletű
kacsazsírral, és kisebb tepsibe rakjuk. Melléteszünk 1 fej cikkekre
vágott vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát és 1 felszeletelt
zöldpaprikát. 200 fokos sütőben 45 percig sütjük, ezalatt enyhén
megpirul. Rácsra téve, alufóliával beburkolva legalább 30 percig pihentetjük,
kiszedjük a hústűket, majd éles késsel szeleteljük.
Párolt káposzta, rizottó a
bevált receptek szerint.
* "Mindenki
erre maszturbál." - mondta volt még a szuvidálásról szólván.
**Én nyilván kacsanyakbőrt
kaptam. Erre utalt a bőrben maradt tollvégek színe, a nyak hosszúsága.
Gondolom, éppen ezért a mell bőréből is hozzávágtak egy keveset, tehát nem volt
egyenes a vége, ezért kellett a hústű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése