2014. február 9., vasárnap

Citromszezon

Januárban a gasztroblogokon megjelenik a Meyer-citrom.A gond ezzel csak az, hogy a zöldségesek nem ismerik, nekik a citrom csak citrom, szezontól függetlenül. Pedig minden évben elolvassuk, hogy ez nem olyan, ez sokkal jobb, aztán vagy szerencsénk lesz, vagy nem. Én nem vagyok nagy citromrajongó, azzal együtt, hogy a hétvégi zöldségbevásárlólista mindig úgy kezdődik: répa, citrom, uborka... Ez a valamibe biztos kell majd típusú bevásárlás, és tényleg el is fogy. Mostanában új zöldségeshez járok, és gyanús volt a citromos kosárban néhány darab. Otthon pár nap alatt színesedtek is egy kicsit, ezért próbát tettem citromos édességekkel. Tényleg nem voltak vadsavanyúak, de hogy valódi Meyer-citromok voltak-e, abban nem lehetek biztos.

Citromos csiga (Kb. 30 kisebb, vagy 15 nagyobb darab):




















Kelt tésztát készítünk a bevált recept szerint. (15 dkg rétesliszt, 15 dkg kelttésztaliszt, 1 teáskanál só, 2 dkg élesztő 2 kockacukorral felfuttatva, 2 tojássárga,  3 dkg porcukor, 7 dkg olvasztott vaj) ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, kb 1 cm vastagságúra. Puha vajjal megkenjük (azzal az 5 dekával, ami a 12,5 dkg-os csomagból maradt) és megszórjuk porcukor és citromhéj keverékével (2 citrom reszelt héja és kb. 10 dkg porcukor). Két irányból feltekerjük, és középen kettévágjuk, így kisméretű csigákat kapunk, mikor a két tekercset 3-4 centis darabokra vágjuk. A tekercseket muffinformákba tesszük. Még fél órát kelesztjük és 200 fokon kisütjük. 8-10 dkg porcukrot összekeverünk annyi citromlével, hogy sűrű masszát kapjunk, és a sütőből kivett csigákra csorgatjuk egy kilyukasztott zacskó, vagy szószadagoló segítségével.

Nevetségesen egyszerű édesség a lemon posset, amit Rachel Allen Easy Meals című könyvében találtam.

Lemon posset (2 adag):





















2 dl habtejszínt összekeverünk 7,5 dkg cukorral. Melegítjük, míg a cukor feloldódik, és lassú tűzön 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük több részletben 0,5-1 citrom levét ízlés szerint. Két kis formába szétosztjuk és egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk.

A cukormentes háztartási keksz jól kiegészítette.

1 megjegyzés:

  1. Én is vettem múltkor, a mi Sparunkban külön volt téve egy ládában. Mint nagy citromrajongó, hiányoltam a szokásos citrom ízt, inkább egy kis mandarinos behatást éreztem.

    VálaszTörlés