2015. május 7., csütörtök

Idei spárgaszezon

A szezon kezdete külországban ért, ráadásul olyan helyen, ahol a spárgának valóságos kultusza van. (Lehet, hogy mindenütt van, csak itthon nincs.) Sikerült két jó fogást megkóstolni, először egy spárga-lazac-hollandi mártás kombót, azután azt, amit reprodukáltam is.

Spargel-Kartoffel Auflauf (ez állt az étapon, de ez egy spárgás rakott krumpli)




















A spárgákat eltörjük, megmossuk, feldaraboljuk és másfél percre leforrázzuk. Az újkrumplit feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük. Feldarabolt mozzarellával együtt lerakjuk kivajazott edénybe, sózzuk, borsozzuk, legírozott (tojássárga + tejszín) besammellel leöntjük. 200 fokon megsütjük.






















Mautner Zsófi Magyar narancsban megjelent receptjét a kétkedés próbáltatta ki velem. Úgy gondoltam, a sokféle zöldfűszer majd kioltja egymás hatását, de nem. Zöld íze volt a mártásnak, de nem virított ki belőle egyik, egyébként nagyon karakteres összetevő sem.

Spárga zöldmártással





















3 nagy evőkanál görög joghurtot összekeverünk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, kaporral, zellerzölddel, tárkonnyal és snidlinggel (mindegyikből sokkal). Merülőmixerrel homogenizájuk, amennyire sikerül. Adunk hozzá sót, borsot, citromlevet, porcukrot. Hozzákeverünk 2 apró kockára vágott savanyú uborkát és 1 apró kockára vágott keménytojást. A megtisztított spárgát leforrázzuk, majd kevés vajon átsütjük. A mártással tálaljuk.

Ráadás_1: Elég jó főtt tojás

A tojásokat hideg vízbe tesszük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és 12 percig állni hagyjuk. Kész.

Ráadás_2:  Vörös rizs





















Francia vendégek ajándéka, Provence-ból ugyan mit is hozzanak mást? Ez mondjuk még egyik nyálas filmben sem szerepelt, tehát igazán eredeti gondolat. 35 perc főzés után fogyasztható, lecsóhoz kellemesen ízetlen köret.


2 megjegyzés: