2021. október 20., szerda

A Föld körül 8.

 

Új életem Londonban

Az  Oriole Plymouthban kötött ki. Búcsút vettem a matróztársaimtól, akikkel megosztottam a legénységi függőágyakat, az egyszerű ételt, és a nehéz munkát. Vonattal Londonba utaztam. Elkezdődött életem új szakasza. William Fogg megszűnt létezni, a helyén Phileas Fogg tűnt fel, és mindent meg akartam tenni azért, hogy az ő élete alapjában különbözzön elődje életétől. Ehhez megvoltak a lehetőségeim, de nem akartam elkapkodni a dolgot. Egy viszonylag egyszerű hotelben szálltam meg a Piccadilly közelében.

Érdeklődtem, hol készíttethetnék igazán elegáns és jó minőségű öltözéket, és a hotel portása kicsit bizalmatlanul, de a Saville Row-ra irányított. Úgy vettem észre, nem nézi ki belőlem, hogy megbírok az ottani árakkal, és talán arra számított, hogy megszégyenülve térek vissza. Nem tudhatta, hogy engem meglepetés már nem érhetett. Pénzem a fényűző élethez szükségesnél több volt, és épp eleget tudtam arról, hogy milyen is egy gazdag ember viselkedése. Tudtam milyen képet akarok magamról mutatni: mindegy honnan szereztem, sok pénzem van, és ezzel azt teszek, amit akarok. A célzatos kérdésekre nem válaszoltam, de azt sejtetni engedtem, hogy a több rend elegáns öltönyt lesz hová fölvennem. Azt is megjegyeztem, méretvétel közben, hogy eddig nem találtam magamnak megfelelő házat Londonban. Elsoroltam az igényeimet, amelyek  nem voltak szerények, de egyértelmű volt, hogy a magamfajta úriembernek komoly elvárásai vannak. A szabóság vezetője ajánlott néhány ügynökséget, de arra is felhívta a figyelmemet, hogy az utca elején a hetes számú ház régóta kiadó. Elegáns a környék, a ház nagy és tágas, igényesen berendezve. A házban halt meg Sheridan, a híres angol szónok, igaz, azóta több bérlője is volt. A ház előtt sétáltam vissza a fogadóba. Impozáns, ötemeletes épület volt, a hatodikhoz az alagsori konyhába vezetett le a bejárat mellett egy lépcső. A hátsó kertben sokféle növény burjánzott. Az a fajta angol kert volt, ami látszólag elvadult, mégis pontos tervezőmunka alapján alakult ki. Két erkély is volt a házon. Úgy véltem, hogy az első emeleti kőpárkányos nagyobbik a fogadószobából nyílik, míg a fölötte lévő szinten a fő hálószobába vezethetett a kisebb, vasrácsos erkély. Elegáns volt maga a ház is, minden tervemnek megfelelt. Másnap felkerestem a szabó által említett ügynökségeket, és a másodiknál, hosszas válogatás után megállapodtam a Saville Row-i ház mellett, ahová a következő hónapban be is tudtam költözni. Addigra elkészültek az öltönyeim, amelyeket már az új lakcímemre küldettem. Rendeltem még cipőket, fehérneműt, különböző kalapokat, és olyasmit is, ami még sohasem volt a birtokomban: több sétapálcát. Szerény szállásomat minden különösebb ceremónia nélkül hagytam el. Mikor a számla rendezésekor megkérdezték a címemet, ahová a postámat utánam tudják küldeni, röviden csak annyit feleltem: nem kívánom megadni. Nem mintha egyetlen levelet is kaptam volna a hotelben töltött hetek alatt, és nem számítottam arra, hogy akár  egyetlenegyet is fogok kapni új, divatos címemre. És ez így volt jól.

Már beköltözésem másnapján a Baring testvérek bankházába hajtattam bérkocsin. Gondosan kiválasztottam a délelőtti alkalomhoz való öltözetet, a hozzávaló kalapot, és sétapálcát. Ahogy megmondtam a nevem, és a bankigazgatót kérettem, a portás nem látszott különösebben megrendülni, de ahogy kijött az igazgató irodájából, már sokkal mélyebben hajolt meg, és nagyságos úrnak szólított. A tanácsteremben, ahová bevezettek, hamarosan megjelent az egyik Baring fivér, és nagy lelkesen szorongatta a kezemet. A calcuttai és San Franciscói fiókokból nyilván megérkeztek már azok az átutalások, amelyeket ott rendeltem meg a bank pénztáraiba befizetett összegek alapján, és amelyek biztosították nekem, hogy a londoni központi fiókban bármekkora összeget felvehettem látra, pusztán a nevem bemondásával.

Miután megbeszéltük a rendszeres kiadások, a készpénzforgalom, és a befektetések ügyét, kéréssel fordultam Baring úrhoz. Mivel agglegény vagyok, nem akarok nagy háztartást vezetni, személyi szolgálatomra elég lesz egy inas, de az étkezéseket, és a társasági érintkezést szívesen bonyolítanám egy patinás klubban. Tudna-e Baring úr javasolni ilyet, és amennyiben igen, lenne-e ajánlóm a tagfelvételkor? Baring úr nem habozott, és a Reform Clubot ajánlotta, ami ráadásul sétatávolságra volt új otthonomtól. Mire a klub tagfelvételi értesítése megérkezett, már alkalmaztam is egy inast. James Forster jó ajánlólevelekkel rendelkezett, de jó néhány hónapba telt, mire sikerült maradéktalan megelégedésemre végeznie a munkáját. Elvártam tőle, hogy minden személyem körüli teendőt ugyanabban az időben, ugyanúgy végezzen, beleértve a reggeli tea felszolgálását, a lágy tojás főzési idejét, és a fürdővíz hőfokát is.

Végül kialakult a napirendem. A reggeli elfogyasztása és a  84 Fahrenheit fokos fürdő után felöltöztem, elsétáltam a Reform Clubba, ahol mindig ugyanabban az időben, ugyanannál az asztalnál ebédeltem és vacsoráztam egyedül. Az étkezések előtt és után újságot olvastam, és whisteztem. Mindig én nyertem, de a nyereségre nem volt már szükségem. Ezt a pénzt jótékonyságra fordítottam. A kártya most is szórakoztatott, a társalgás kevésbé, kivéve, amikor utazásról, vagy távoli tájakról volt szó. Éjfélkor értem haza, és másnap minden kezdődött elölről.

Végtelenül untam magam.

1. rész        2. rész        3. rész        4. rész        5. rész         6. rész

7.rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése